Artikel Tij-dingen

Ik droom er stilletjes van om de kaap van honderd leden te bereiken.

Tafeltennisclub (TTC) Oostduinkerke bestaat al sinds maart 1969. Op dat moment besliste een handvol tieners om een tafeltennisclubje op te richten: The Flying Ping-Pong club Oostduinkerke was geboren. Vandaag boomt onze lokale tafeltennisclub als nooit tevoren dankzij de meer dan tachtig actieve leden. Tij-dingen ging op bezoek bij Birger Marteel, voorzitter van TTC Oostduinkerke.

Tij-dingen: Wie waren de eerste drijvende krachten?
Birger Marteel:
 “Twee 13-jarigen stonden aan de doopvont: Didier Lefere en Ronny Delanghe. De oude garage van beenhouwerij Lefere, er was amper plaats voor één tafel, was het eerste clublokaal. Na een passage bij herberg Moeder Lambik stelde het gemeentebestuur een oude feestzaal ter beschikking. Tot op vandaag is dat de vaste stek van onze tafeltennisclub. Op 26 september 1970 trad TTC Oostduinkerke voor het eerst aan in competitieverband, met drie ploegen. In de loop van de voorbije vijftig jaar verwierf de club een stek in alle reeksen van het provinciaal tafeltennis. TTC Oostduinkerke waagde soms zelfs de sprong naar landelijke. Dankzij de inzet van verschillende voorzitters, secretarissen en andere bestuursleden is TTC Oostduinkerke uitgegroeid tot de grootste tafeltennisclub van de Westhoek. Sinds  2019 draagt onze club de koninklijke titel.”

TTC Oostduinkerke groeide uit tot de grootste tafeltennisclub van de Westhoek

T-d: Wie zijn jullie leden? 
Birger:
 “TTC Oostduinkerke is een club waar iedereen welkom is. We hebben ruim tachtig leden van alle leeftijden (tussen 6 en 85 jaar), vrouwen en mannen, beginners en gevorderden. Iedereen die graag tafeltennist en een toffe sfeer belangrijk vindt, is welkom.”

T-d: Welke activiteiten organiseren jullie?
Birger:
 “Met acht ploegen is de club goed vertegenwoordigd in alle provinciale reeksen van West-Vlaanderen. Verder stomen we competitiespelers klaar voor deelname aan toernooien en bekerwedstrijden. Met meerdere gediplomeerde trainers en gevorderde sparringpartners voorziet onze tafeltennisclub genoeg tijd en ruimte voor training. Onze jaarlijkse clubkampioenschappen zijn hét moment voor onze spelers om zich met elkaar te meten. Zowel in het enkel- als dubbelspel verdedigt iedereen zijn eer. Daarnaast proberen we onze spelers scherp te houden met interne competities zoals Speler van de Maand en Speler van het Jaar. Ten slotte is TTC Oostduinkerke tijdens de zomermaanden een vaak gevraagde tegenstander voor een vriendenmatch. Dat bewijst de goede sfeer en onze uitstekende sportieve werking.”

T-d: Wat doen jullie nog zoal in clubverband?
Birger:
 “Onze club is meer dan een tafeltennisclub. Dat onze spelers goed met een pingpongballetje overweg kunnen, wisten we. Onze bowlingactiviteit is het ideale moment om te laten zien dat ze dat ook met een iets zwaardere bal kunnen. Tijdens de kerstvakantie van 2019 stond er opnieuw een kraampje van onze tafeltennisclub op de Smoefelmarkt in Oostduinkerke-Dorp. Elk jaar nemen we ook deel aan de zwerfvuiljacht om de gemeente net te houden. En tijdens het souper sluiten we het jaar traditiegetrouw af met een knal.”

T-d: Schets eens jullie werking. Waaruit bestaat jullie takenpakket
Birger:
 “Ons bestuur bestaat uit zeven personen. Samen zorgen we dat alles op wieltjes loopt. Ikzelf ben voorzitter en verzorg de communicatie naar leden en andere clubs, sponsors, etc. Daarnaast ben ik het aanspreekpunt van de club. Ik ben ook jeugdtrainer. Dimitri Durand zorgt er als secretaris voor dat alle paperassen (voor subsidies, inschrijvingen) jaarlijks in orde zijn. Onze penningmeester, Geert Durand, zorgt ervoor dat de rekeningen telkens op tijd betaald zijn en de kassa van onze club klopt. Kris Werner heeft de moeilijke taak als interclubleider om wekelijks de ploegen op te stellen. Dat vereist vaak het nodige puzzelwerk. Ook is jeugdtrainer. Perez Alleweireldt neemt de taak van barverantwoordelijke op zich. Onze voormalige voorzitter, Paul Cerdobbel, is nog steeds actief als materiaalverantwoordelijke. Paul zorgt ervoor dat alles piekfijn in orde is en reparaties worden uitgevoerd. Bert Andries is als jongste lid van het bestuur pers- en mediaverantwoordelijke. Hij zorgt dat de website up-to-date blijft en dat alle nieuwtjes op de Facebookpagina terechtkomen.”

We staan bekend als een warme en familiale club. Hier zijn we natuurlijk trots op

T-d: Is er nog een bijzondere wens die je hebt als voorzitter?
Birger: “Twee jaar geleden kreeg ik de eer om de fakkel over te nemen van onze uittredende voorzitter Paul Cerdobbel. Paul heeft deze taak 23 jaar lang met hart en ziel uitgevoerd. Ikzelf hoop deze prestatie ook neer te zetten of zelfs te verbeteren. Op sportief vlak is het mijn ambitie als hoofdtrainer van TTC Oostduinkerke om zoveel mogelijk jeugd en senioren van Koksijde aan het tafeltennissen te krijgen op een zo hoog mogelijk niveau. Het is een cliché, maar zonder de jeugd is er geen opvolging en dus geen toekomst. Met ruim twintig -21 jarigen in onze rangen klaag ik zeker niet. Ik droom er stilletjes van om de kaap van 100 leden te bereiken. We zijn om de goede weg met onze tachtigtal leden. Tijdens deze moeilijke tijden wens ik alle leden, sponsors, de mensen van de sportdienst en het gemeentebestuur een goede gezondheid. Hopelijk heffen we binnenkort terug samen het glas. Graag zou ik nog iedereen bedanken die mij assisteert bij mijn taak als voorzitter: Dimitri en Geert Durand, Kris Werner, Perez Alleweireldt, Paul Cerdobbel en Bert Andries, maar natuurlijk ook alle leden van onze club.”

T-d: Wat wil je nog benadrukken?
Birger:
 “Door de jaren heen werd de beoefening van een sport steeds minder belangrijk. Vandaag is het aanbod zo groot dat sport nu niet meer op de eerste plaats staat. Toch houden we ons ledenaantal op een mooi niveau en op competitief vlak zijn we in West-Vlaanderen niet te onderschatten. We staan bekend als een warme en familiale club. Hier zijn we natuurlijk trots op.”

T-d: Heb je ten slotte nog een leuke anekdote voor de lezers van Tij-dingen?
Birger:
 “De tijd gaat snel. Voor we het weten is er alweer een seizoen voorbij. Maar juist dan is het eens leuk om terug te blikken naar die ver vervlogen tijden. Zoals naar 2002, wanneer TTC Oostduinkerke deelnam aan de Peerdevisscherstrofee én nog won ook. Of 2003, wanneer onze club deelnam aan een strandloopje. Mooie tijden, mooie herinneringen. Maar er wacht ons ook een mooie toekomst waarin we er nieuwe zullen maken!”

Info: voorzitter Birger Marteel (0496 535 758) – info@ttcoostduinkerke.be